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PATIENT PROTECTION AND AFFORDABLE CARE ACT PASSES 
CONSTITUTIONAL MUSTER; IRS ISSUES GUIDANCE ON W-2 REPORTING 

REQUIREMENT 
 
On June 28, 2012, the U.S. Supreme Court surprised many observers by upholding, by a 5-4 margin, the 
constitutionality of the “individual mandate” (the requirement that most Americans purchase health insurance) 
contained within the Patient Protection and Affordable Care Act (“PPACA”). National Federation of 
Independent Businesses et al. v. Sebelius, Secretary of Health and Human Services, et al., 132 S.Ct. 2566 (June 
28, 2012)  
 
A majority of the justices (including Chief Justice Roberts, who authored the opinion of the Court) opined that 
the individual mandate exceeded Congressional powers under the Commerce Clause, but a separate majority led 
by Chief Justice Roberts found that the individual mandate was a constitutional exercise of the power of 
Congress to levy taxes. As a result, the individual mandate and a majority of PPACA survived.   
 
The only portions of the law that did not survive were those that would have penalized states that do not expand 
their Medicaid programs (struck down by a 7-2 margin). We will address how the Medicaid issues may affect 
employers of low-income employees in a future E*Bulletin. Meanwhile, employers should continue preparing 
to comply with the next wave of changes.   
 
One such change affects Form W-2s that employers will issue for 2012 in January 2013. Earlier this year the 
IRS issued guidance for reporting the value of employer-provided health coverage on Form W-2, via revised 
and clarified Notice 2012-9 (“Notice”). 
 
General Requirements. Section 6051(a)(14) of PPACA requires employers to report the aggregate cost of 
employer-provided health coverage on Form W-2. The amounts are not reported on Form W-2 as taxable 
income, although this may change in 2018, when the “Cadillac Tax” on costly health plans is expected to be 
imposed. 
 
Employers to Whom the Requirement Applies. The reporting requirement generally applies to all employers 
providing health coverage, including governmental entities, religious organizations, and employers that are not 
subject to COBRA, to the extent such employers provide “applicable employer-sponsored coverage” under a 
group health plan. Small employers (defined as employers required to file fewer than 250 W-2s for a given 
year) are exempt until at least 2014. No reporting is required in the case of retirees and other former employees, 
unless the employer is otherwise required to issue a W-2 to such individuals. 
  

http://www.supremecourt.gov/opinions/11pdf/11-393c3a2.pdf
http://www.supremecourt.gov/opinions/11pdf/11-393c3a2.pdf
http://www.joneswalker.com/assets/attachments/n-12-09.pdf
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Applicable Employer-Sponsored Coverage. This is defined as coverage under any group health plan made 
available to an employee that is excludable from the employee’s gross income except: 
 

1) long-term care; 
2) employee assistance programs, wellness programs or on-site medical clinics (provided there is no 

premium charge under COBRA to qualified beneficiaries with respect to such coverage); 
3) HIPAA excepted benefits (e.g., liability, accident or disability, worker’s comp, etc.); 
4) non-coordinated coverage for a specific illness or disease (e.g., cancer), hospital indemnity or other 

fixed indemnity arrangements when the employer merely provides the opportunity for employees to 
purchase an independent, non-coordinated fixed indemnity policy and the employee pays the full 
amount of the premium with after-tax dollars; 

5) stand-alone dental and vision plans (when deemed excepted benefits under HIPAA); 
6) multiemployer plan coverage; 
7) self-insured plans otherwise not subject to COBRA (e.g., church plans); and 
8) government-provided coverage for military members and their families. 

 
Aggregate Reportable Cost. This includes both the employer and employee share of the coverage cost, 
regardless of whether coverage is on a pre-tax or after-tax basis. Aggregate reportable costs also include any 
portion of the cost of coverage that is subject to inclusion in the employee’s gross income (e.g., domestic 
partner coverage). 
 
Amounts contributed to account-based plans such as health savings accounts (“HSAs”) and Archer medical 
savings accounts (“MSAs”) are excluded. Reporting of coverage under a health reimbursement arrangement 
(“HRA”) is optional. Amounts contributed to health flexible spending accounts (“FSAs”) are included in the 
aggregate reportable cost, but only to the extent the contribution to the health FSA for the plan year exceeds the 
salary reduction (for all qualified benefits) elected by the employee for the plan year.  For example, assume an 
employee elects $2,000 worth of benefits under a Section 125 plan, including a $1,500 health FSA contribution. 
The plan provides employer flex credits of $1,000. None of the health FSA amount is included in the aggregate 
reportable cost because the FSA amount ($1,500) does not exceed the employee’s total salary reductions under 
the plan ($2,000).  
 
Cost Calculation Methods. The IRS provided three ways to calculate the cost of coverage:  
 

1) COBRA applicable premium method (excluding the otherwise-allowable 2% administrative fee) 
(generally for self-insured plans); 

2) premium charged method (generally for fully-insured plans); and 
3) modified COBRA premium method, under which the employer can either use a good faith estimate 

of the COBRA premium or use prior year COBRA premium costs as the current year’s cost 
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(generally applicable when the employer subsidizes cost of coverage or when the actual premium 
charged to COBRA beneficiaries in the current year is equal to the COBRA premium for the prior 
year). 

 
An employer need not use the same method for every plan.  Regardless of the method used, an employer must 
report costs on a calendar year basis and make the calculations in good faith using a reasonable interpretation of 
the Internal Revenue Code. 
 
Hybrid Coverage. The Notice clarifies that if an employer offers a program that includes both reportable and 
non-reportable coverage, e.g., a long term disability program providing specific limited health benefits), 
employers may use any reasonable method to allocate the health coverage portion. If the reportable portion is 
incidental in comparison to the non-reportable portion of coverage, then the employer is not required to report 
either coverage.  Conversely, if the primary purpose of a program is medical coverage, and the non-reportable 
coverage is incidental, the employer may, but is not required to, include the non-reportable portion. 
 
Employees Who Change Coverage or Terminate Employment Mid-Year. In determining the cost in such 
situations, the employer may apply any reasonable method of reporting the cost of coverage provided under the 
plan, provided such method is used consistently.  
 
Employers are not required to report the cost of health coverage on W-2s of terminated employees who request 
a W-2 mid-year. Furthermore, employers are not required to report the cost of coverage provided to any 
individual unless they are otherwise required to file a W-2 for that individual.   
 
How to Report. Amounts subject to reporting will be reported in box 12 of the W-2 and will be identified by 
code DD. 

 

Additional Guidance under Notice 2012-9.  

 
• Clarifies that when coverage extends over a payroll period including December 31, an employer may 

use any reasonable allocation method consistently applied to all employees to determine the applicable 
year for which to report. 

• Clarifies that hospital indemnity or other fixed indemnity insurance is only reportable to the extent the 
employer contributes or offers the coverage on a pre-tax basis.  

• Clarifies that third party payers are not required to include the reportable cost for health insurance on the 
W-2s they issue. 
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Conclusion. While the notices provide much needed guidance, the IRS did not answer a fundamental issue: 
how to determine COBRA costs for self-insured plans. This issue will be more than a reporting issue in 2018 
when, and if, the excise tax on high-cost health insurance benefits (the “Cadillac Tax”) comes into effect.  
 
Employers that are unsure whether a specific item of coverage is reportable should consult with their advisors.  
Employers should also ensure that their payroll systems or service providers are ready to handle this new 
reporting requirement. 
 
If you have any questions regarding the new W-2 reporting requirements or PPACA in general, please contact 
one of the Jones Walker employee benefit attorneys listed below. More information on Form W-2 reporting 
requirements is provided in IRS FAQs, reproduced in our health care reform resource center: 
http://www.joneswalker.com/practices-118.html 

 

Remember that these legal principles may change and vary widely in their application to specific factual circumstances. 

You should consult with counsel about your individual circumstances. For further information regarding these issues, 

contact: 

Employee Benefits, ERISA & Executive Compensation 

John C. Blackman, IV  

Timothy P. Brechtel 

Ricardo X. Carlo 

Susan K. Chambers 

Linda Bounds Keng 

Louis S. Nunes, III 

Rudolph R. Ramelli 

B. Trevor Wilson  

 

 

This message and any attachment hereto is subject to the privilege afforded Attorney Work Products and Attorney-Client 

communications. 

IRS Circular 230 Disclaimer: Pursuant to Treasury guidelines, any tax advice contained in this communication does not 

constitute a formal opinion. Accordingly, any tax advice contained in this communication is not intended or written to be used, 

and cannot be used by any taxpayer, for the purpose of avoiding penalties that may be asserted by the Internal Revenue Service. 

This newsletter should not be construed as legal advice or a legal opinion on any specific facts or circumstances. The contents 

are intended for general informational purposes only, and you are urged to consult your own attorney concerning your own 

situation and any specific legal questions you may have. 

To subscribe to other E*Bulletins, visit http://www.joneswalker.com/ecommunications.html. 

http://www.joneswalker.com/practices-118.html
http://www.joneswalker.com/ecommunications.html

